Persbericht vrijdag 01/03/2019

Dierenopvangcentrum Zemst zal vanafheden alle katten die binnenkomen in het asiel testen op het Feline Leukemie Virus (FeLV of leucose) en hetFeline Immunodeficiëntie Virus (FIV of kattenaids). Tot nu toe werden de katten enkel getest als er een zichtbaar vermoeden was van aanwezigheid van één van de beide virussen.

Deze beslissing heeft te maken met een recente inbeslagname. Na verloop van tijd bleek dat de helft van de inbeslaggenomen katten waren besmet met het Feline Infectieuze Peritonitis-virus (FIP). Sommige katten hadden ringwormen, anderen waren besmet met het aidsvirus. De inbeslaggenomen katten waren al geadopteerd toen het Dierenopvangcentrum vorige week helaas de eerste meldingen binnenkreeg van enkele adoptanten. Sommige katten moesten ingeslapen worden omdat het FIP-virus al te ver gevorderd was in het lichaam. Andere katten hadden kattenaids. Het FIP-virus valt helaas niet op voorhand te testen waardoor het Dierenopvangcentrum niet kan garanderen dat het virus later bij de adoptanten thuis uitbreekt.

Uitbater Ferry Heikoop getuigt:

“We kregen een telefoontje van een verdrietige adoptant die vertelde dat ze haar geadopteerde kat had moeten inslapen. De kat was besmet met het FIP-virus. Korte tijd later ging terug de telefoon, met alweer een melding van euthanasie. Dit keer was het een combinatie van FIP met aids. Ik voelde dat er iets fout was. Het heeft me dagenlang beziggehouden. Vervolgens hebben we besloten om alle adoptanten van de voordien inbeslaggenomen katten te contacteren met het voorstel om op onze kosten naar de dierenarts te gaan en alsnog een combitest aids-leucose te laten uitvoeren. Intussen komen de resultaten binnen en deze zijn tot onze grote spijt en frustratie niet positief.

Ik contacteerde tevens onze collega Vanessa van cattitude vzw. Zij heeft me nog meer verduidelijking gegeven rond deze problematiek. Een aidstest is erg duur voor een asiel. Elke test, die trouwens niet altijd betrouwbaar is, kost 25 euro. Indien er twijfel is over een positieve test kan je een bloedonderzoek laten uitvoeren, wat bijkomend nog eens 90 euro kost. Maar je kan je kop niet in het zand blijven steken. Je weet nooit met zekerheid dat er besmette katten aanwezig kunnen zijn in een op het eerste zicht gezonde kattengroep.

Omwille van bovenstaande ervaring hebben we beslist om vanaf heden alle katten te testen. Alle aanwezige katten in het Dierenopvangcentrum zijn deze week nog getest. Bovendien bereiden we momenteel een aparte kamer voor waar aidskatten en katten met leucose in de toekomst kunnen verblijven. Het Dierenopvangcentrum plant ook een sensibiliseringscampagne. Een aidskat is namelijk perfect adopteerbaar en kan ook oud worden mits de juiste verzorging. Het Dierenopvangcentrum zal aidskatten en katten met leucose dus niet euthanaseren (met uitzondering van verwilderde zwerfkatten)

Graag willen we nauw samenwerken met andere opvangcentra binnen deze problematiek. Want onze ruimte om aidskatten en katten met leucose op te vangen is te beperkt. De steun van vzw Cattitude hebben we alvast. Zij willen ons graag in dit ganse proces mee begeleiden om samen te streven naar een beter welzijn voor alle katten.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

× Heb je een vraag?