Broodfokkers

Ontruiming_Kasterlee-27

KENMERKEN

 • Een broodfokker kweekt pups voor het geld. En dat is zijn enige doel: zo veel mogelijk geld verdienen.
 • De toestand en locatie waarin de pups zich bevinden is meestal ondermaats. Een broodfokker investeert ook geen tijd in de socialisatie van de hondjes.
 • Hij (of zij) fokt meestal met meerdere teefjes en 1 of 2 reuen. Zo bespaart hij meteen op de dekkosten.  
 • Een broodfokker heeft zelden kennis van de rassen waarmee hij kweekt (of de pups die hij al dan niet legaal importeert).  
 • Hij geeft geen garantie op gezondheid, misschien wel een bewijs van inentingen en een dierenartsverklaring. Maar de vraag blijft dan of deze informatie betrouwbaar is.
 • Een broodfokker zal de pup verkopen aan iedereen die ervoor betaalt, ook al is de koper niet geschikt om voor een hond te zorgen. Zo lang hij winst maakt, is een broodfokker een tevreden mens. 
 • Hij/ zij kan of wil geen hulp bieden als er een probleem is.


HEB JE TE MAKEN MET EEN BROODFOKKER?

 • Wil je een pup kopen? Hou je ogen dan zeker open bij een bezoek aan de kennel. Sommige dingen kunnen wijzen op het feit dat je met een broodfokker te maken hebt. Zijn de ouders aanwezig? Zijn ze gezond? Hoe ziet de ruimte waar de pups verblijven eruit? Er zijn veel zaken waarop je best let bij de aankoop van een pup.
 • Puppy's vertoeven vaak in geïmproviseerde ruimtes, die soms onhygiënisch zijn. Dit kan erop wijzen dat de fokker geen lange termijn investeringen wil doen en geen interesse heeft in  het socialiseren van de pups. Grote kratten in de schuur moeten een alarmbelletje doen rinkelen. 
 • Vraag steeds om de ouders te zien. Doet hij hier moeilijk over, dan weet je meteen dat het om een broodfokker gaat. Als er geen volwassen dieren aanwezig zijn, wees dan maar zeker dat hij zijn pups elders aankoopt (of importeert). 
 • Broodfokkers verkopen hun pups aan relatief lage prijzen, omdat ze er zo snel mogelijk van af willen. Ze moeten immers snel plaats kunnen maken voor de volgende 'lading'. Een pup met stamboom is duurder, maar vergeet niet dat de kosten van een dierenarts (broodfokkers letten niet op erfelijke ziekten, vlooien, schurft en andere ziekten) veel hoger kunnen uitvallen.
 • Een broodfokker weet weinig over de achtergrond en geschiedenis van een ras, de rasvereniging of de rasstandaard. Test hem of haar gewoon. Een juiste fokker kan met veel overgave over zijn hondenras vertellen. 
 • Een broodfokker kan je ook vragen om zelf een nestje te kweken. Ga hier nooit op in! 
 • Een fokker moet weten wat de term/ziekte Patella luxatie inhoudt en zelf de dieren kunnen controleren op deze ziekte. Ook een dierenarts kan deze aandoening nagaan. 

VIDEO BROODFOK

Ten slotte... Als je denkt ‘ik zal deze pup wel redden uit de klauwen van de broodfokker’, doe dit niet! Je doet de broodfokker er alleen maar een plezier mee. Hij heeft dan immers weer een pup verkocht.

ADOPT, DON'T SHOP

Wil je een hond aanschaffen?  In het asiel zitten er veel op jou te wachten! Geef ze een kans. We zijn ervan overtuigd dat je geen spijt zult hebben van jouw keuze.

Noodasiel Lommel: Erkend dierenasiel dat mishandelde en verwaarloosde dieren opvangt.

Ik zoek een baas NL: Op deze website vind je alle asieldieren van de dierenbescherming in Nederland.

Asiel Unico-Jerry: Hier worden verwaarloosde en mishandelde dieren opgevangen.

Pets.be: Hier vind je alle dieren die in Belgische asiels zitten.

Dierenasiels.com: Databank van Nederlandse en Vlaamse asiels, met alle bijbehorende informatie.

Sniffing Snouts: Opvang,verzorging en herplaatsing van dakloze honden en katten.

Het Felix project: Vzw Het Felix Project zet zich op een efficiënte en diervriendelijke manier in om het aantal zwerfkatten tot een minimum te beperken, en tot het bekomen van een duurzaam en verantwoord resultaat.

Noah vzw: Permanente opvang voor dieren. Knaagdieren worden er ter adoptie aangeboden, om zo ook andere knaagdieren in nood te kunnen helpen.