ZEMST –In een folder die in de gemeente bedeeld wordt, waarschuwt de vzw Dierenbescherming Zemst voor een gebrek aan nazorg bij gesteriliseerde katten. “Laster”, vindt Ferry Heikoop, uitbater van het erkende Dierenopvangcentrum Zemst.

Het kan in Zemst een beetje verwarrend zijn. Dierenbescherming Zemst is de persoonlijke vzw van dierenvriend Jef Janssens in Elewijt. Daarnaast is er Dierenopvangcentrum Zemst, de erkende vzw die regionaal werkt in Eppegem. De gelijkenis tussen beide namen zorgt vaak voor verwarring.

Om het nog wat ingewikkelder te maken: Janssens is de voorganger van Ferry Heikoop, die nu het Dierenopvangcentrum uitbaat. Janssens werd twee en een half jaar geleden na een conflict door het schepencollege bedankt voor bewezen diensten.

“Niet welkom”

Maar het is diezelfde Janssens die in een folder van zijn vzw Dierenbescherming Zemst waarschuwt voor infectiegevaar bij gesteriliseerde katten. “Gesteriliseerde zwerfkatten zijn niet meer welkom in het Dierenopvangcentrum van Eppegem/Zemst”, schrijft hij. “Na de operatie worden ze de dag nadien terug op straat gezet zonder enige nazorg.”

Hij schrijft verder dat “deze praktijken niet thuis horen in een gemeente die zich diervriendelijk wil noemen. Onze ervaring leert dat er een dag of zeven nodig zijn om de wonden helemaal te laten genezen. Als dat niet gebeurt, bestaat er een risico dat de wonden gaan etteren en er zich op warme zomerdagen zelfs vliegenmaden in nestelen. We zien het als onze plicht om deze toestanden aan te kaarten bij het Zemstse gemeentebestuur.”

Ferry Heikoop, uitbater van Dierenopvangcentrum Zemst neemt deze kritiek niet. Hij ervaart het als laster aan zijn persoon, waarmee de goede werking van het opvangcentrum in vraag wordt gesteld.

Dierenartsen

“Om de zwerfkattenpopulatie te beperken worden ze gevangen. Katers worden gecastreerd en kattinnen gesteriliseerd. Dat gebeurt door dierenartsen en volgens de goede praktijk die in alle dierenasielen toegepast wordt. Ze krijgen een langwerkend antibioticum wanneer ze weer vrijgelaten worden op de plaats waar ze gevangen werden. We vragen de buurt om ze in de gaten te houden. Zwerfkatten leven veelal in kolonies. Een te lange afwezigheid kan ze desoriënteren. Alleen de katten die ziek zijn, houden we wat langer. Bij ons zijn er geen gevallen van maden in wonden bekend. Janssens heeft er ons nog geen kunnen tonen. Dit is een zucht naar sensatie.”

Het schepencollege van Zemst bevestigt dat het van de aantijgingen op de hoogte is maar het volste vertrouwen heeft in de inzet en bekwaamheid van de uitbater en dat er hen nog geen enkele bewijs geleverd werd van het tegengestelde.

Bron: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200129_04826428

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

× Heb je een vraag?