“Gesteriliseerde zwerfkattinnen zouden niet meer welkom zijn in het Zemstse dierenasiel. Na hun operatie worden ze opnieuw op straat gezet, zonder enige nazorg. Deze praktijken horen niet thuis in een gemeente die zichzelf diervriendelijk noemt. Wij hebben als vzw Dierenbescherming Zemst honderden katten laten steriliseren en al deze dieren mochten zeven dagen of langer revalideren tot ze volledig genezen waren. Wij zien het als onze plicht om deze toestanden aan te kaarten bij het Zemstse gemeentebestuur.” Een niet mis te verstane sneer in een folder van de hand van Jef Janssens en zijn vrouw, die met hun vzw Dierenbescherming Zemst op 31 augustus 2017 na 12 jaar uit het dierenasiel in Eppegem werden gezet. Volgens het toenmalige schepencollege een gevolg van het feit dat afspraken niet nagekomen werden. “Politieke leugens, want we hebben nooit een klacht over onze werking gekregen”, liet Jef Janssens destijds na de uitzetting weten.
Geen wraakactie
“Natuurlijk hebben we het er nog steeds moeilijk mee dat we 2,5 jaar geleden uit het dierenasiel gezet werden, maar het tekstje in onze folder is geen wraakactie”, vertelt het koppel, dat vandaag egels, eenden en andere gevonden dieren opvangt. “We vertellen gewoon de waarheid. Zwerfkatten worden aan hun lot overgelaten. Amper één dag nadat ze gesteriliseerd werden, belanden ze al opnieuw op straat. Het gevolg? De dieren krijgen infecties en lopen met maden rond. Dit is geen aanval op de nieuwe uitbater, die we niet persoonlijk kennen, maar we kaarten dit probleem gewoon aan.”
Voor Ferry Heikoop, die eind vorige week de tweede verjaardag als uitbater van het dierenasiel mocht vieren, voelt de folder wel als een persoonlijke aanval. “Zeker omdat het lijkt alsof de folder van ons afkomstig is”, klinkt het. “Het verschil tussen de benamingen vzw Dierenbescherming Zemst en Dierenopvangcentrum Zemst is namelijk niet groot. Heel wat mensen dachten dan ook dat ik die folder zelf gebust had. Dat is dus absoluut niet het geval. Deze aanval is pure laster.”
“Wij brengen al dertien jaar een folder uit, dus de Zemstenaars weten goed genoeg dat wij achter de verspreiding ervan zitten”, reageren Jef en zijn vrouw. “Ook in de toekomst zullen we trouwens nog folders verspreiden.”
Sociale katten
Ondanks de kritiek is Ferry Heikoop niet van plan om het zwerfkattenbeleid aan te passen. “Deze methode, waarbij zwerfkatten wel degelijk de nodige nazorgen krijgen en op straat gezet worden indien ze gezond zijn, wordt in alle andere dierenasielen gehanteerd. Is een kat wel ziek, houden we ze wat langer bij ons. Maar we kunnen de zwerfkatten onmogelijk weken bij ons houden, omdat we ook sociale katten opvangen. Dat zorgt voor problemen.”
Of Ferry Heikoop stappen gaat ondernemen tegen zijn voorgangers is nog niet duidelijk.
Bron: HLN.BE
Onze reactie:
Om even duidelijk te zijn: Wij laten de zwerfkatten niet aan hun lot over! Gaan ze een dag nadien terug naar hun vertrouwde omgeving? Ja klopt! Ze in het asiel (opgesloten) laten, geeft enkel maar véél stress voor hun! Wij geven als extra een langwerkende pijnstilling, en antibiotica! Krijgt men indien gewenst, extra brokken en natvoeding mee van ons. En vragen wij de katten nauwlettend in het oog te houden. Vele asielen werken op deze manier, om de katten een dag nadien terug uit te zetten. Natuurlijk als er extra verzorging nodig is, worden ze een dag nadien niet terug uitgezet!
Vanaf januari zijn wij een testproject gestart, om de zwerfkatten in het opvangcentrum steriel te maken. Zo kunnen wij ze nog beter opvolgen. De huidige contracten met dierenartsen, blijven behouden. Ook daar zullen nog voorlopig zwerfkatten binnenkomen. Als extra zullen wij ze ook ontwormen en ontvlooien. Dit naast de langwerkende pijnstilling en antibioticum. Aan hun lot overgelaten, en niet welkom bij ons??♀️