Centraal meldpunt

Dierenopvangcentrum Zemst staat in voor de gevonden honden, katten, knaagdieren , in onze aangesloten gemeentes: 
Zemst, Steenokkerzeel, Kampenhout, Boortmeerbeek, Grimbergen, Machelen – Diegem, Vilvoorde en Putte. 

Dit tot er met 1 mei 2024, gezien de Gemeente Zemst de overeenkomst met ons heeft stopgezet. Daarna valt de bevoegdheid terug op de gemeentebesturen. 

Dierenopvangcentrum Zemst staat in voor het zwerfkattenbeleid in onze aangesloten gemeentes:
Zemst, Kampenhout, Boortmeerbeek, Machelen, Vilvoorde en Grimbergen. 

Dit tot er met 1 mei 2024, gezien de Gemeente Zemst de overeenkomst met ons heeft stopgezet. Daarna valt de bevoegdheid terug op de gemeentebesturen.   

Dier gevonden

Je hebt een dier gevonden wat nu? Indien je een hond, kat of knaagdier (geen konijnen) vindt in onze aangesloten contractgemeentes kan je ons hiervoor contacteren. Maar uiteraard vindt je ook weleens een ander dier dan een hond, kat of knaagdier. Indien je een vogel of ander wild dier vindt, contacteer je hiervoor het opvangcentrum voor vogels en wilde dieren.  

Hoe kan je een melding doorgeven? 

  • Via whatsapp voed het nummer 015 140 770 toe aan je telefoonboek. Je kan ons direct een bericht sturen
  • Door ons te bellen op het nummer 015 140 770 
Elke dag zijn wij bereikbaar van 8 tot 17 uur waar we de gevonden dieren ophalen. Buiten onze uren zal ons systeem melden, dat je jouw dient te wenden tot de politiedienst. Deze halen het betreffende dier op, en brengen deze naar het opvangcentrum. Opgelet: Wij vangen enkel honden, katten en knaagdieren op (konijnen vallen niet onder knaagdieren) 
 

Je moet een gevonden dier binnen de vier dagen melden aan ons of aan het gemeentebestuur. 
Wettelijk is vastgelegd dat het asiel gevonden dieren 15 dagen opvangt zodat de eigenaar zich kan melden. Als de eigenaar zich niet meldt binnen deze 15 dagen, draagt de gemeente de eigendom over aan het asiel. Het asiel zal dan overgaan tot herplaatsing van het dier bij een nieuwe eigenaar. Wanneer je een dier vindt dien je dit ons of het gemeentebestuur binnen de 4 dagen te melden. 

Heb je een dood dier gevonden? Dan meld je dit aan de milieudienst van jouw gemeente. 

Gevonden dieren worden onderaan deze pagina weergegeven.

Zwerfkatten en kittens

Zwerfkatten zijn verwilderde katten die een geruime tijd buiten leven en geen menselijk contact gewoon zijn. Het kan gaan om katten die aan hun lot zijn overgelaten en na verloop van tijd verwilderd zijn, maar het kan ook gaan om nakomelingen van zwerfkatten die ‘in het wild’ werden geboren en nooit met mensen hebben leren omgaan. Zij zijn mensenschuw en nauwelijks of zeer moeilijk terug te socialiseren.

TNR – TRAP NEUTER RETURN

Trap = Vangen
Neuter = Neutraliseren of wel steriliseren en castreren
Return = Terugplaatsen op dezelfde locatie

Dierenopvangcentrum Zemst zet zwerfkatten altijd terug uit op de locatie waar ze werd gevangen, nadat ze steriel zijn gemaakt!

In tegenstelling tot wat men soms denkt, vangen wij deze katten niet op in het opvangcentrum. Sociale katten die kans maken op adoptie, zullen wij wel in het opvangcentrum plaatsen. Kittens worden door ons wel opgevangen, verzorgd en ter adoptie geplaatst wanneer ze oud genoeg zijn.

Geef je melding  hieronder online door hieronder

    Door dit formulier te verzenden, worden de gegevens gedeeld met gemeente en politiediensten. Enkel het adres van de vangplaats wordt geregistreerd in ons systeem en eventueel een telefoonnummer.

    Gevonden dieren worden weergegeven met de code GH, GK of GKD. Staan er geen dieren met één van deze codes? Dan zijn er geen gevonden dieren binnen bij ons. Is jouw gevonden dier in het opvangcentrum? Dan maak je online een afspraak, zonder afspraak kan je jouw dier niet ophalen! Klik hier