Beste Grand Bazar,

Zoals vele anderen drukten wij onze bezorgdheid uit over uw tijdelijke ‘kinderboerderij’. Al is deze vanzelfsprekend geen kinderboerderij te noemen: ze bevindt zich midden in een druk winkelcentrum, tijdens de nog drukkere paasvakantie. De hokjes zijn klein, en zien er geïmproviseerd uit. De dieren kunnen zich nergens eventjes terugtrekken.

We kregen van u een antwoord waar we ons niet bij kunnen neerleggen. Het gaat ons immers om de dieren; niet om wat mag of aanbevolen wordt, of wettelijk is. Veel dingen zijn wettelijk; daarom zijn ze nog niet aangenaam voor de betrokkenen. In dit geval de boerderijdieren.
Wij weten maar al te goed dat wetten dieren lang niet altijd voldoende beschermen, en daarom willen wij u vragen om deze dieren zo spoedig mogelijk te laten terugkeren naar hun vertrouwde omgeving, waar ze hun dagen in de buitenlucht kunnen doorbrengen, weg van de drukte, het felle licht en lawaai van een shoppingcenter.

In het antwoord dat wij ontvingen stond “Na op pad te zijn geweest krijgen de dieren uitgebreid de gelegenheid om uit te rusten in de royale weides of hokken van de kinderboerderij.” Maar daar gaat Grand Bazar al in de fout: dieren zouden niet hoeven uit te rusten na een stresserende dag. Die stresserende dag zou er simpelweg niet mogen zijn. Dieren zijn geen gebruiksvoorwerpen; ouders die hun kinderen met dieren willen laten kennismaken zijn vrij om deze dieren in hun natuurlijke omgeving, of in dit geval in de kinderboerderij te gaan bekijken. En dan hebben we het nog niet over het dagelijkse transport van en naar het drukke shoppingcenter. Totaal ongepast.
Vreemd eigenlijk dat er zelfs na alle verontwaardiging niet wordt ingezien dat een dergelijk initiatief helemaal niks met diervriendelijkheid te maken heeft.

Ook wordt er naar de buitenwereld toe gedaan alsof de klachten en bedenkingen van mensen ernstig genomen werden; maar dat de ‘kinderboerderij’ gewoon voor de rest van de vakantie in het shoppingcenter blijft, dat werd niet officieel meegedeeld. Dus vermoedelijk weet u wel dat dit niet correct is. Mensen gaan er nu dus van uit dat dit absurde project werd stopgezet, wat niet zo is.
Een winkelcentrum is géén boerderij! En absoluut geen goede omgeving voor gelijk welk dier. Dieren kunnen zelf niet uitspreken dat dergelijke situaties onaangenaam voor hen zijn; daarom spreken wij voor hen. Geen enkel levend wezen zal zich op z’n gemak voelen in een veel te kleine ruimte, in een lawaaierige en extreem drukke omgeving, bij de grijpgrage handen van een heleboel schreeuwende kinderen. Zo werkt het niet.
Een klein beetje empathie zou hier wel op z’n plaats zijn.

Ook hadden wij heel graag even van u vernomen bij welke instanties er hieromtrent advies werd ingewonnen. U schrijft “Deze hebben ons groen licht gegeven om de kinderboerderij weer van start te laten gaan.” Of andere instanties het hier al dan niet mee eens zijn, dat maakt voor ons eigenlijk niks uit, want het valt niet te ontkennen dat dit geen plek is voor boerderijdieren. Deze ‘instanties’ gaan net als Grand Bazar in de fout indien ze hier geen graten in zien.
“De kinderboerderij is gespecialiseerd in het verantwoord organiseren van activiteiten met dieren. Ze sturen vakkundige begeleiding mee, die goed op de hoogte zijn van de behoeften van de dieren en er op een goede manier mee omgaan,” schrijft u. Maar wat verandert dit aan het feit dat deze dieren ergens zijn waar ze absoluut niet thuishoren…? Helemaal niks!
Lege bewoordingen als “op de hoogte zijn van de behoeften van dieren” veranderen niks aan de huidige, concrete situatie. Iemand kan immers perfect op de hoogte zijn van de behoeften van boerderijdieren, en er toch nog voor kiezen om hen aan al die drukte bloot te stellen. Ja, ze zijn op de hoogte. Maar dat maakt in de praktijk heel weinig uit. Voldoende voer en water is een basisbehoefte. Wij zijn tevreden dat hier vanaf nu tenminste op toegezien zal worden. Maar dat is toch het absolute minimum…! En daar zou Grand Bazar niet op gewezen moeten worden. Waar waren dan deze mensen die perfect op de hoogte zijn van de behoeften van dieren…??

“Desondanks de goede zorgen nemen ze niet dagelijks dezelfde dieren mee,” wordt er ook gezegd. Ik denk dat dit bevestigt dat u op de hoogte bent van de hoeveelheid stress waarmee deze dieren moeten omgaan na zo’n dag in het winkelcentrum. Anders was het niet nodig af te wisselen, zodat de dieren weer wat tot zich zelf konden komen en ontstressen.

Kortom, wij spreken in naam van heel veel verontwaardigde bezoekers van uw winkelcentrum wanneer we u zeggen: dit is niét OK. Wij vragen u dan ook beleefd om deze kinderboerderij (die geen boerderij is) onmiddellijk stop te zetten. Het is enorm belangrijk dat kinderen leren hoe er met dieren moet worden omgegaan: deze dieren als voorwerpen in een winkelcentrum plaatsen is een heel verkeerd signaal naar hen toe.

Met vriendelijke groet,
Team Stop Dierenmishandeling

Teken de petitie => Dieren Zijn Geen Attractie Voor Evenementen En Feesten!

Lees ook => Diertjes-in-grand-bazar-schattig-of-mishandeling

3 Comments

  1. I went to this with my children. I thought it would be nice and last week I publicised it in my blog (nessascityblog.com). However, I agree with the key points raised in this letter and tomorrow in my blog post, I will be linking to this page.

  2. inderdaad verkoop van dieren in winkels zoals bazars ,Tom en Co en Aveve moeten verboden worden Ik heb er reeds verschillende malen zieke dieren aangetroffen en zelfs dit jaar verkoop van kuikentjes.verkopers zijn zo gezegd op de hoogte daar ze een cursus hebben gevolgd maar niets is minder waar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Proudly powered by Wpopal.com