Het is oorverdovend stil in het Dierenopvangcentrum van Zemst. Momenteel zijn alle honden geadopteerd en zijn er geen nieuwe aanvragen voor afstand. Ook bij de kattenafdeling is het heel erg rustig met slechts 8 katten. De maand april is in principe een hele drukke maand, mede door de toevloed van kittens. Tot vandaag zijn er slechts 4 kittens binnengekomen. De verwachte toevloed blijft dus uit. Heeft dat mogelijks met de huidige lockdown te maken?

Het zwerfkattenbeleid is zo goed als stilgevallen. De meldingen die we normaal krijgen om zwerfkatten te vangen en steriel te maken, lopen maar met mondjesmaat binnen. Wij vinden dit geen goed teken. Haast onheilspellend. Er moeten daarbuiten zwerfkatten zijn die steriel gemaakt moeten worden en kittens die geboren worden. Het is van groot belang dat we ze verder steriel kunnen maken en de kittens kunnen opgevangen worden. Anders zijn alle gedane inspanningen van de voorbije jaren een maat voor niets geweest en krijgen we volop nieuwe kolonies zwerfkatten.

En dan hebben we het nog niet gehad over de broodfokkers die goed inspelen op de lockdown. Ze zijn thuisleverancier van een al te vaak impulsieve aankoop. Je kan een pup uitkiezen via internet en online betalen. Het diertje wordt dan aan huis geleverd zonder verdere vragen en controles. Mensen hebben vaak minder om handen in deze periode en dus tijd om een pup in huis te halen. Maar wat als ze terug moeten gaan werken? We vrezen dat de problemen dan pas zullen beginnen en veel van deze dieren in de asielen zullen terechtkomen. Het Dierenopvangcentrum van Zemst zal daarom strengere controles uitvoeren bij de afstand van pups na de lockdown. Onregelmatigheden en onjuistheden zullen stante pede gemeld worden bij de Dienst Dierenwelzijn.

We doen hierbij dan ook graag een oproep aan al onze collega’s om hetzelfde te doen, alsook extra controles te doen op paspoorten en vaccinaties bij binnenkomst. Als dierenasiel moeten wij voldoen aan alle regels die door hogerhand worden opgelegd. Uiteraard gelden dezelfde regels voor fokkers. We stellen ons toch ernstige vragen bij de thuislevering van pups en vragen minister Ben Weyts hierover verdere toelichting.

 

persbericht gemaakt door: La Lingua BVBA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

× Heb je een vraag?