Dierenopvangcentrum Zemst werkt na Nieuwjaar samen met gemeente Boortmeerbeek

Wie na Nieuwjaar een kat of een hond in de straten van Boortmeerbeek vindt, moet niet langer met de gemeente contact opnemen, maar kan meteen bij het Dierenopvangcentrum van Zemst terecht. Vanaf 1 januari staat dat dierenopvangcentrum immers in voor het zwerfkattenbeleid en de gevonden dieren in Boortmeerbeek.

“De samenwerking komt er op vraag van de gemeente”, zegt Ferry Heikoop van Dierenopvangcentrum Zemst. “Inwoners van Boortmeerbeek moeten zich vandaag nog tot de gemeente wenden om zwerfkatten en gevonden dieren te melden. Door dit nu naar ons over te hevelen, zal het hele proces vergemakkelijkt worden. Inwoners kunnen na Nieuwjaar namelijk rechtstreeks met ons contact opnemen, de gemeente moet niet langer als tussenpersoon optreden. Wij verzorgen alle administratie die er nodig is voor de gemeente en politiedienst.”

Gevonden zwerfkatten worden gesteriliseerd en getest op aids. De verwilderde katten worden vrijgelaten op de plaats waar ze gevonden werden, maar katten die kans maken op adoptie blijven in afwachting daarvan in het opvangcentrum. De gemeente blijft wel instaan voor de kosten van dit zwerfkattenproject.

Wie tussen 8 en 17 uur een hond of kat in Boortmeerbeek vindt, mag bellen naar 015/14.07.70. Buiten die uren staat de politie in voor gevonden dieren. Die worden vervolgens gecontroleerd en verzorgd in het opvangcentrum, en een eventuele eigenaar wordt gecontacteerd. Deze laatste krijgt twee weken de tijd om zijn huisdier te gaan ophalen. “Na die twee weken gaan we op zoek naar een nieuw baasje. De gevonden dieren kan je terugvinden op onze website”, besluit Ferry Heikoop.

Bron: HLN.BE

In veld gedumpte honden net op tijd van dood gered: zwaargewonde viervoeters helemaal uitgemergeld

Volledig uitgemergeld, vol bijtwonden en helemaal onder de vlooien: zo werden dinsdagavond en woensdagochtend twee zwaar verwaarloosde honden aangetroffen in de velden tussen Steenokkerzeel en Nossegem. Omdat beide dieren van hetzelfde ras zijn en met dezelfde klachten kampen, wordt vermoed dat ze samen gedumpt werden. “In deze koude hadden ze het niet lang meer uitgehouden.”

Het eerste hondje – een soort American Stafford – werd dinsdagavond door een wandelaar in de buurt van repatriëringscentrum 127bis in Steenokkerzeel aangetroffen. De uitgemergelde hond kreeg een nachtje onderdak bij de vinder en werd woensdagochtend naar het dierenopvangcentrum in Zemst gebracht. Uitbater Ferry Heikoop trok er meteen mee naar de dierenarts. “Daar werd vastgesteld dat de puppy van amper zes maanden oud volledig onder de vlooien zat”, vertelt Ferry Heikoop. “Daarnaast is het beestje zes kilogram te mager en heeft ze verschillende bijtwonden over het hele lichaam, maar vooral aan de oren, de poten en de buik.”

Woensdagochtend trof Zaventems N-VA-gemeenteraadslid Tom De Vits de tweede viervoeter amper enkele honderden meters verderop aan. “Ik ging met mijn hond wandelen en aan de ingang van het speelbos kwam het uitgemergelde beestje in mijn richting gelopen”, aldus De Vits. “De viervoeter was heel angstig en stond te trillen op zijn poten. Het dier was zo verzwakt dat ik het naar huis heb moeten dragen. Thuis zag ik dat de hond heel wat bijtwonden had en dat al zijn ribben zichtbaar waren. Ik heb het beestje meteen wat eten en drinken gegeven en woensdagavond ga ik ermee naar de dierenarts. Morgen (donderdag, red.) breng ik de viervoeter naar het dierenopvangcentrum in Zemst.”

Het lijkt erop dat ze al weken niet meer gegeten hebben, want het duurt enkele weken alvorens een hond zo uitgemergeld geraakt. De dierenarts vermoedt dat de honden met heel wat andere viervoeters samen zaten en moesten vechten om te kunnen eten. Dat verklaart ook meteen de vele bijtwonden

Samen gedumpt?

Het gemeenteraadslid plaatste woensdagochtend een oproep op Facebook in de hoop meer te weten te komen over de hond. “Al snel kreeg ik de reactie dat er enkele uren eerder wat verderop een gelijkaardige viervoeter gevonden werd. De kans is dus reëel dat beide honden samen gedumpt werden. Wie doet nu zoiets?”

Ook Ferry Heikoop vermoedt dat de viervoeters pas recent door een dierenbeul in de velden achtergelaten werden. “Want in zo’n toestand kunnen de dieren niet lang overleven in deze koude. Gelukkig werden de dieren snel gevonden, zodat ze nu de nodige zorgen kunnen krijgen. Het lijkt erop dat ze al weken niet meer gegeten hebben, want het duurt enkele weken alvorens een hond zo uitgemergeld geraakt. De dierenarts vermoedt dat de honden met heel wat andere viervoeters samen zaten en moesten vechten om te kunnen eten. Dat verklaart ook meteen de vele bijtwonden.”

Eigenaar zoeken

Van beide vondsten werd inmiddels melding gemaakt bij de politie. “Beide honden hebben een chipnummer, maar dat is niet aan een eigenaar gekoppeld”, aldus nog de uitbater van het dierenopvangcentrum. “De politie liet me weten dat er contact zal opgenomen worden met het bedrijf dat instaat voor de chips, zodat we kunnen achterhalen welke dierenarts de chip gezet heeft. Op die manier hopen we te weten te komen wie de eigenaar van de honden is.”

Beide dieren zullen de komende weken opgevangen worden in het dierenopvangcentrum om op termijn onderdak te krijgen bij een gastgezin. Het opvangcentrum plaatste inmiddels een oproep online om de aankoop van voedselpakketten financieel te ondersteunen. In een mum van tijd doneerden heel wat mensen een bedrag om de honden te helpen.

Bron: HLN.BE

Onverlaten schieten vuurwerk vlak naast dierenasiel af: “Dit had fataal kunnen aflopen”

De tientallen katten die momenteel in het dierenasiel in Eppegem verblijven, hebben ongetwijfeld geen prettige oudejaarsnacht beleefd. Op amper veertig meter van het asiel hebben onverlaten in de nacht van dinsdag op woensdag – ondanks een algemeen verbod op vuurwerk in Zemst – verschillende pijlen de lucht in geschoten. “Er moest maar eens zo’n pijl in het asiel gevlogen zijn…”, reageert uitbater Ferry Heikoop vol ongeloof.

Net nadat hij enkele Nieuwjaarskussen uitgedeeld had, trok Ferry tijdens oudejaarsnacht rond 1 uur naar het dierenasiel om te controleren of alles er in orde was. “Op het eerste gezicht was er niets mis, maar toen ik enkele uren later terugkeerde, trof ik minstens zes grote vuurpijlen en een resem voetzoekers in het veld naast het dierenasiel aan”, vertelt de uitbater. “De pijlen werden op amper veertig meter van het dierenopvangcentrum afgeschoten. Onbegrijpelijk. Zeker omdat er een algemeen verbod op vuurwerk gold in heel Zemst.”

Tijdens de jaarwisseling zaten er alleen katten in het opvangcentrum. De honden brachten de feestnacht uit voorzorg bij gastgezinnen door. “Maar ook voor de katten nam ik gelukkig voldoende maatregelen”, vertelt Ferry. “Zo liet ik de radio aan, zodat de muziek de knallen van het vuurwerk wat buiten zou houden. Ook liet ik alle lampen branden en schermde ik het buitenverblijf met doeken af, waardoor de lichtflitsen van het vuurwerk niet voor de nodige paniek bij de katten konden zorgen. Indien de honden wel aanwezig waren geweest, was dit mogelijk wel fataal afgelopen. En wat indien er een vuurpijl in het dierenasiel terechtgekomen was? Dan zaten alle dieren in de val. Ik hoop dat de onverlaten beseffen dat ze letterlijk met vuur hebben gespeeld.”

Bron HLN.BE

Het Dierenopvangcentrum in Eppegem is tot en met donderdag gesloten door de aangekondigde hitte.

Het Dierenopvangcentrum in Eppegem is tot en met donderdag gesloten door de aangekondigde hitte. Alleen gevonden dieren in Zemst, Steenokkerzeel en Kampenhout zullen de komende dagen opgevangen worden.

“Op zo’n hete dagen hebben alle nu aanwezige dieren – vijf honden, dertig katten en vijftig kittens – alle aandacht nodig en daarom hebben we besloten om de komende dagen geen nieuwe dieren op te vangen of te adopteren”, zegt Ferry Heikoop van het Dierenopvangcentrum Zemst. “De dieren moeten om de twee uur nieuw water krijgen. Omdat we middenin het kittenseizoen zitten, zit onze kattenopvang bovendien helemaal vol.”

Vrijdag zouden de temperaturen opnieuw wat dalen, maar waarschijnlijk zullen de eerste nieuwe dieren pas vanaf zaterdag opgevangen worden. “Uiteraard staan onze deuren wel nog open voor dieren die de komende dagen in Steenokkerzeel, Zemst en Kampenhout gevonden worden”, besluit Ferry Heikoop.

BRON: https://www.hln.be/in-de-buurt/zemst/dierenopvangcentrum-eppegem-sluit-deuren-door-aangekondigde-hitte~a3ec3060/

Aids testen

Persbericht vrijdag 01/03/2019

Dierenopvangcentrum Zemst zal vanafheden alle katten die binnenkomen in het asiel testen op het Feline Leukemie Virus (FeLV of leucose) en hetFeline Immunodeficiëntie Virus (FIV of kattenaids). Tot nu toe werden de katten enkel getest als er een zichtbaar vermoeden was van aanwezigheid van één van de beide virussen.

Deze beslissing heeft te maken met een recente inbeslagname. Na verloop van tijd bleek dat de helft van de inbeslaggenomen katten waren besmet met het Feline Infectieuze Peritonitis-virus (FIP). Sommige katten hadden ringwormen, anderen waren besmet met het aidsvirus. De inbeslaggenomen katten waren al geadopteerd toen het Dierenopvangcentrum vorige week helaas de eerste meldingen binnenkreeg van enkele adoptanten. Sommige katten moesten ingeslapen worden omdat het FIP-virus al te ver gevorderd was in het lichaam. Andere katten hadden kattenaids. Het FIP-virus valt helaas niet op voorhand te testen waardoor het Dierenopvangcentrum niet kan garanderen dat het virus later bij de adoptanten thuis uitbreekt.

Uitbater Ferry Heikoop getuigt:

“We kregen een telefoontje van een verdrietige adoptant die vertelde dat ze haar geadopteerde kat had moeten inslapen. De kat was besmet met het FIP-virus. Korte tijd later ging terug de telefoon, met alweer een melding van euthanasie. Dit keer was het een combinatie van FIP met aids. Ik voelde dat er iets fout was. Het heeft me dagenlang beziggehouden. Vervolgens hebben we besloten om alle adoptanten van de voordien inbeslaggenomen katten te contacteren met het voorstel om op onze kosten naar de dierenarts te gaan en alsnog een combitest aids-leucose te laten uitvoeren. Intussen komen de resultaten binnen en deze zijn tot onze grote spijt en frustratie niet positief.

Ik contacteerde tevens onze collega Vanessa van cattitude vzw. Zij heeft me nog meer verduidelijking gegeven rond deze problematiek. Een aidstest is erg duur voor een asiel. Elke test, die trouwens niet altijd betrouwbaar is, kost 25 euro. Indien er twijfel is over een positieve test kan je een bloedonderzoek laten uitvoeren, wat bijkomend nog eens 90 euro kost. Maar je kan je kop niet in het zand blijven steken. Je weet nooit met zekerheid dat er besmette katten aanwezig kunnen zijn in een op het eerste zicht gezonde kattengroep.

Omwille van bovenstaande ervaring hebben we beslist om vanaf heden alle katten te testen. Alle aanwezige katten in het Dierenopvangcentrum zijn deze week nog getest. Bovendien bereiden we momenteel een aparte kamer voor waar aidskatten en katten met leucose in de toekomst kunnen verblijven. Het Dierenopvangcentrum plant ook een sensibiliseringscampagne. Een aidskat is namelijk perfect adopteerbaar en kan ook oud worden mits de juiste verzorging. Het Dierenopvangcentrum zal aidskatten en katten met leucose dus niet euthanaseren (met uitzondering van verwilderde zwerfkatten)

Graag willen we nauw samenwerken met andere opvangcentra binnen deze problematiek. Want onze ruimte om aidskatten en katten met leucose op te vangen is te beperkt. De steun van vzw Cattitude hebben we alvast. Zij willen ons graag in dit ganse proces mee begeleiden om samen te streven naar een beter welzijn voor alle katten.”

Inbeslagname katten blokkeert werking Dierenopvangcentrum Zemst

Afgelopen vrijdag nam de dienst Dierenwelzijn van de Vlaamse overheid veertien katten in beslag. De dieren werden ondergebracht bij Dierenopvangcentrum Zemst, waarmee de werking van het asiel geblokkeerd zit. Eerder deze maand werden op hetzelfde adres in Haacht ook al 34 hangbuikzwijnen en twee koeien in beslag genomen.

Maar liefst elf katten en drie kittens verblijven momenteel in het dierenopvangcentrum van Zemst. Elk dier zat onder de vlooien en oormijt. Enkele poezen zijn er zo erg aan toe dat ze medische hulp nodig hebben. Dierenopvangcentrum Zemst liet de dieren meteen vaccineren, ontwormd en ontvlooien. Daarnaast kreeg elke kat een behandeling om etter, bloed en een bijzonder indringende geur te verdrijven.

Met de inbeslagname zit de ziekenboeg in het opvangcentrum vol. Gezien elk nieuw dier eerst in quarantaine moet, kan Dierenopvangcentrum Zemst momenteel geen nieuwe dieren meer aannemen. Hoe lang de in beslag genomen katten moeten blijven is voorlopig onduidelijk. De eigenaar krijgt nog enkele dagen de tijd om orde op zaken te stellen, om zo opnieuw aanspraak te kunnen maken op de katten. Dit is enigszins opmerkelijk gezien eerder deze maand ook al 34 hangbuikzwijnen en twee koeien op hetzelfde adres in beslag genomen werden.

Het is duidelijk dat deze mensen niet in staat zijn om voor dieren te zorgen. Dierenopvangcentrum Zemst hoopt dan ook dat ze de veertien katten een betere thuis kunnen geven. Momenteel verblijven er trouwens nog enkele dieren in het Haachtse. Of zij gezond zijn, dat is een groot vraagteken. Gezien de toestand van de katten en de hangbuikzwijnen ziet het er voor achtergebleven dieren allesbehalve goed uit.

Dierenopvangcentrum neemt zwerfkattenbeleid op zich

Na Nieuwjaar neemt het dierenopvangcentrum in Eppegem het zwerfkattenbeleid in Zemst en Steenokkerzeel over van Vetas. Die overname komt er op vraag van de gemeente en moet het hele beleid vergemakkelijken.

Inwoners van Zemst en Steenokkerzeel moeten zich vandaag nog tot de gemeente richten als ze zwerfkatten ontdekken. De gemeenten verwittigen op hun beurt Vetas, die de katten steriliseert en weer uitzet. Maar op vraag van de gemeente Zemst verhuist het hele zwerfkattenbeleid na Nieuwjaar naar het dierenopvangcentrum in Zemst. “Dat zal het hele proces vergemakkelijken, want de inwoners kunnen rechtstreeks met ons contact opnemen en de gemeentes moeten niet langer als tussenpersoon optreden”, zegt Ferry Heikoop van dierenopvangcentrum Eppegem.

Concreet zullen de zwerfkatten gesteriliseerd worden en worden ze getest op aids. De wilde dieren worden vrijgelaten op de plaats waar ze gevonden werden, maar katten die kans maken op adoptie blijven in afwachting daarvan in het opvangcentrum. “De teruggeplaatste dieren zullen we gecontroleerd voederen en krijgen schuilhokken”, aldus nog Ferry Heikoop.

De gemeenten staan in voor de kosten van dit zwerfkattenproject.

Bron: HLN.BE

Het dierenasiel van Eppegem vangt voor het eerst honden op

Eigenlijk gaan de hondenhokken pas zaterdag officieel open, maar deze week zitten er al drie viervoeters om de hokken uit te testen.

In totaal telt het dierenasiel twaalf hondenhokken. “Daar kunnen tot 24 honden in opgevangen worden”, zegt uitbater Ferry Heikoop. “Omdat we zeker willen zijn dat de hokken helemaal in orde zijn voor de opening zaterdag, vangen we momenteel al drie viervoeters op. Het gaat om honden die door hun baasjes afgestaan werden, omdat ze er niet meer voor konden zorgen.”

Ondertussen draait het dierenasiel, dat in februari nieuwe uitbaters kreeg nadat er volgens de gemeente problemen waren met de vorige uitbaters, op volle toeren. “Sinds midden februari vangen we katten op en ondertussen hebben maar er liefst tachtig van hen al een nieuw baasje gekregen”, aldus nog Ferry Heikoop. “Onze werking loopt bijzonder vlot.” Inmiddels is er ook een kattenpension geopend. Baasjes kunnen hun katten er voor korte tijd stallen als ze met vakantie gaan.

Enkele maanden voor de opening van het dierenasiel startten de nieuwe uitbaters een crowdfundingsactie, waarmee heel wat geld en materiaal ingezameld werd om de uitbating te vergemakkelijken.

(RDK) Bron: hln.be

Honden vanaf september welkom in Dierenopvangcentrum Zemst

Vanaf 1 september is het zover: dan zijn honden welkom in Dierenopvangcentrum Zemst. Aan het begin van dit jaar ging vzw Stop Dierenmishandeling van start met de opvang van katten. In de zomer kwam er een kattenpension bij en dit najaar kunnen dus ook blaffende viervoeters hun intrek nemen aan de Erasmuslaan 31 in Zemst.

Dierenopvangcentrum Zemst heeft haar erkenning als hondenopvang op zak. Vanaf 1 september start de vzw met de opvang van deze viervoeters. Het asiel biedt ruimte voor 12 tot 24 honden, afhankelijk van het ras en de grootte. Voor een hondenpension is het nog even wachten. Pas vanaf 2021 kan het opvangcentrum voldoende ruimte voorzien voor vakantiegangers.

Ondertussen loopt het kattenpension aardig vol. Tot en met het einde van de zomer zijn alle luxueuze stekjes met airco volgeboekt. Wie dit najaar of volgende zomer een kat wil laten logeren in het opvangcentrum is er dus best zo snel mogelijk bij. Sinds het begin van dit jaar vond Dierenopvangcentrum al voor meer dan 50 katten een gouden thuis. Ook deze zomer draaien de medewerkers overuren. Gezien niet alleen de kattenopvang vol is, maar ook onze gastgezinnen overladen worden met kittens.

De komende weken en maanden organiseert Dierenopvangcentrum Zemst ook nog tal van activiteiten om de kas te spijzen. Op 18 augustus is er een open bar, met lekkere hapjes, drankjes en tonnen gezelligheid. Op 14 september praat meter Martine Prenen de allereerste Beestige Quiz aan elkaar en op 13 oktober is er een vegan spaghetti-avond om duimen en vingers van af te likken. De opbrengsten van deze activiteiten gaan integraal naar de werking van Dierenopvangcentrum Zemst. Iedereen is dus meer dan welkom.

Dierenopvangcentrum Zemst opent de deuren voor het grote publiek

ZEMST – Op zondag 3 juni organiseert Dierenopvangcentrum Zemst haar eerste opendeurdag. Iedereen is welkom om kennis te maken met de nieuwe uitbaters en haar bewoners. Bovendien zijn er tal van leuke activiteiten voor jong en oud.

Op de eerste zondag van juni opent Dierenopvangcentrum Zemst de deuren voor het grote publiek. Tussen 13 en 18 u. kan iedereen kennismaken met de werking, maar ook met de mensen die elke dag hard werken om het opvangcentrum draaiende te houden. Er zijn bovendien tal van leuke activiteiten.

 Dierenopvangcentrum Zemst organiseert een rondleiding, waarbij ze meer uitleg geeft over het reilen en zeilen binnen de muren van de Erasmuslaan 31. Daarnaast kunnen de aanwezigen smullen van heerlijke pannenkoeken, terwijl de allerkleinsten langsgaan bij de kindergrime. Die dag tekenen ook tal van vzw’s en andere standhouders present. Maak kennis met Dierenbescherming Mechelen vzw, Flappies Hondentrainingvzw Fieke’s Poezenhuisje, L’auraga, Dierendroom, Zwerfkat Diesten Zwerfpoezen Rupelstreek. Alsof dat nog niet volstaat is er ook een tombola waarbij iedereen gegarandeerd prijs heeft.

Sinds januari van dit jaar laat Stop Dierenmishandeling vzw een nieuwe wind waaien door Dierenopvangcentrum Zemst. Zo slaagde de vzw er al in om een dertigtal katten een nieuwe en vooral geschikte thuis te bezorgen. Deze zomer gaat ook het kattenpension open. En als dat nog niet volstaat maakt Dierenopvangcentrum Zemst vanaf september plaats voor honden die een tweede kans verdienen. Om een optimale werking te garanderen, organiseert het opvangcentrum doorheen het jaar tal van leuke activiteiten, gaande van workshops en lezingen tot quiz- en spaghettiavonden. Wie Dierenopvangcentrum Zemst wil steunen, kan ook op elk moment een vrijblijvende donatie doen.