Dierenopvangcentrum Zemst opent de deuren voor het grote publiek

ZEMST – Op zondag 3 juni organiseert Dierenopvangcentrum Zemst haar eerste opendeurdag. Iedereen is welkom om kennis te maken met de nieuwe uitbaters en haar bewoners. Bovendien zijn er tal van leuke activiteiten voor jong en oud.

Op de eerste zondag van juni opent Dierenopvangcentrum Zemst de deuren voor het grote publiek. Tussen 13 en 18 u. kan iedereen kennismaken met de werking, maar ook met de mensen die elke dag hard werken om het opvangcentrum draaiende te houden. Er zijn bovendien tal van leuke activiteiten.

 Dierenopvangcentrum Zemst organiseert een rondleiding, waarbij ze meer uitleg geeft over het reilen en zeilen binnen de muren van de Erasmuslaan 31. Daarnaast kunnen de aanwezigen smullen van heerlijke pannenkoeken, terwijl de allerkleinsten langsgaan bij de kindergrime. Die dag tekenen ook tal van vzw’s en andere standhouders present. Maak kennis met Dierenbescherming Mechelen vzw, Flappies Hondentrainingvzw Fieke’s Poezenhuisje, L’auraga, Dierendroom, Zwerfkat Diesten Zwerfpoezen Rupelstreek. Alsof dat nog niet volstaat is er ook een tombola waarbij iedereen gegarandeerd prijs heeft.

Sinds januari van dit jaar laat Stop Dierenmishandeling vzw een nieuwe wind waaien door Dierenopvangcentrum Zemst. Zo slaagde de vzw er al in om een dertigtal katten een nieuwe en vooral geschikte thuis te bezorgen. Deze zomer gaat ook het kattenpension open. En als dat nog niet volstaat maakt Dierenopvangcentrum Zemst vanaf september plaats voor honden die een tweede kans verdienen. Om een optimale werking te garanderen, organiseert het opvangcentrum doorheen het jaar tal van leuke activiteiten, gaande van workshops en lezingen tot quiz- en spaghettiavonden. Wie Dierenopvangcentrum Zemst wil steunen, kan ook op elk moment een vrijblijvende donatie doen.

Kattenopvang in Dierenopvangcentrum Zemst van start

Dierenopvangcentrum Zemst heeft haar erkenningsnummer op zak en kan officieel van start gaan met de kattenopvang. Mensen die hun kat om welke reden dan ook willen afstaan, kunnen vanaf nu zeven dagen op zeven in het opvangcentrum terecht. Uiteraard zijn kandidaat-adoptanten ook van harte welkom.

Hoewel het erkenningsnummer enkele weken op zich liet wachten, kan Dierenopvangcentrum Zemst officieel van start gaan met de opvang van katten. Wie er eentje wil afstaan, kan ze met een gerust hart achterlaten in het opvangcentrum, waar alle viervoeters de nodige zorg krijgen totdat ze een geschikte nieuwe thuis vinden. Wie een kat wil adopteren, moet eerst een vragenlijst invullen. Zo willen de medewerkers van Dierenopvangcentrum Zemst er zeker van zijn dat de juiste kat bij het juiste baasje terechtkomt. Daarna volgt nog een huisbezoek ook.

Het opvangcentrum verwelkomde enkele dagen geleden al twee katten van 14 en 17 jaar. Deze viervoeters kunnen rekenen op een aangename oude dag, gezien beiden al een nieuwe thuis vonden.

Wie een (zwerf)kat vindt, kan voorlopig nog niet terecht bij het opvangcentrum, omdat het beleid rond zwerfkatten en gevonden dieren nog in het beheer van een andere organisatie is. Onze website geeft meer info over wat je kunt doen wanneer je een (zwerf)kat vindt. Dierenopvangcentrum Zemst werkt samen met de betrokken gemeentes aan een diervriendelijk beleid rond zwerfkatten en gevonden katten, zodat deze viervoeters binnenkort ook in het opvangcentrum terechtkunnen.

De komende maanden zetten de medewerkers van het opvangcentrum een kattenpension op poten, zodat baasjes met een gerust hart op vakantie kunnen.  Ook de hondenunits worden zo snel mogelijk opgebouwd, zodat deze viervoeters vanaf januari 2019 in Dierenopvangcentrum Zemst terechtkunnen.

Meer informatie over onze werking, en openingstijden vindt u op onze website: www.dierenopvangcentrumzemst.be

Dierenopvangcentrum Zemst waarschuwt hondenbaasjes voor mogelijke miskopen

Elke dag belanden er honden in het asiel, omdat mensen zich vooraf onvoldoende informeren over het houden van een viervoeter. Vaak weten ze ook te weinig af van het ras dat ze in huis halen. Om zoveel mogelijk mensen aan te zetten tot het doordacht aanschaffen van een hond, en vooral van het geschikte ras, start Dierenopvangcentrum Zemst een sensibiliseringscampagne.

 

Een hond in huis halen vraagt de nodige verantwoordelijkheid. Nog te veel hondenbaasjes beseffen niet welke impact een hond op hun dagelijkse leven kan hebben. Ook mispakken velen zich aan bepaalde rassen. Er zijn tal van viervoeters die een veeleisende opvoeding nodig hebben en daarom meer aandacht en tijd vragen. Het is niet toevallig dat veel dierenasielen overstelpt worden met Mechelse en Duitse herders, American staffords, akita’s en husky’s. Deze hondenrassen vragen om een consequente opvoeding, waarvan vele hondenbaasjes niet op de hoogte zijn.

 

Anderzijds zijn er tal van viervoeters die kampen met gezondheidsproblemen. Populaire gezelschapshonden als Franse en Engelse bulldogs, cavalier king charles spaniëls en mopshonden zijn vaak vatbaar voor allerlei aandoeningen. Door een te platte snoet en inteelt, kampen deze viervoeters met tal van medische problemen. Zo bestaat niet alleen de kans dat baasjes zich blauw betalen aan dierenartskosten. Bovendien kunnen ernstige complicaties ervoor zorgen dat sommige hondjes vroegtijdig sterven.

 

Ook in de komende weken en maanden zal Dierenopvangcentrum Zemst nog meer filmpjes lanceren om mensen bewuster te laten kiezen voor een viervoeter. Heb je vragen over de aanschaf van een hond of wil je meer weten over een bepaald hondenras? Zorg dan dat je het nodige opzoekwerk doet. Zo vermijd je bovendien dat je bij een broodfokker terechtkomt (iemand die in de meest erbarmelijke omstandigheden honden kweekt om er zo veel mogelijk geld mee te verdienen). Recent onderzoek bewijst nog maar eens dat veel broodfokhonden tal van fysieke en mentale problemen hebben. Een gewaarschuwd hondenbaasje is er twee waard.

Dierenopvangcentrum Zemst

PERSBERICHT

Stop Dierenmishandeling gaat het Dierenopvangcentrum Zemst uitbaten. De gemeente Zemst vertrouwde het asiel toe aan de vzw, omdat zij bij de laatste selectieronde als beste kandidaat uit de bus kwam. Binnenkort zitten de gemeente en de vzw samen, om de huurovereenkomst te ondertekenen en andere praktische zaken te bespreken.

Asielwaardig beleid

Net zoals het gemeentebestuur vindt Stop Dierenmishandeling dat Zemst en omstreken een waardig asiel verdient, met ruime openingstijden en vrije toegang voor iedereen. Ze voorzien 24 per dag en 7 dagen per week permanentie, en maken werk van een pension. De vzw wil mensen ook sensibiliseren met tal van acties en activiteiten. De opbrengsten van de toekomstige shop, gaan integraal naar de werking van het dierenopvangcentrum.

In 2018 begint Stop Dierenmishandeling met de opvang van katten. Alle faciliteiten voor hen zijn immers voorzien. Tegen 2019 bouwt de vzw hondenverblijven, zodat deze trouwe viervoeters ook bij hen terechtkunnen. Wat Stop Dierenmishandeling nog meer in petto heeft voor de komende jaren? Ze vertellen het allemaal, tijdens de heropening van Dierenopvangcentrum Zemst.

Crowdfunding

Het uitbaten van een goed opvangcentrum kost geld, veel geld. Stop Dierenmishandeling begint vanaf nul, gezien het volledige asiel leeg is. Daarom startte de vzw een crowdfunding. Iedereen kan doneren, zowel geld als materiaal. Ook al doneert iedereen een euro, alle kleintjes maken een grote. Wil je erbij zijn wanneer het dierenopvangcentrum de deuren weer opent? Hou dan de website van de vzw in de gaten. Iedereen is alvast uitgenodigd.

Meer info op de website van Stop Dierenmishandeling vzw

Kandidatuur overname dierenasiel Zemst: update

Een tijdje geleden stelde Stop Dierenmishandeling zich kandidaat voor de overname van het dierenasiel in Zemst. Na een grondige screening selecteerde een onafhankelijk bureau de meest geschikte kandidaten, waaronder onze vzw. Vorige week was er dan de informatievergadering, waarbij we meer toelichting kregen bij het verdere verloop van de procedure.

De komende weken maakt Stop Dierenmishandeling werk van een lijvig dossier. Hierin omschrijven we niet alleen hoe we de werking van het asiel zien. Een van de voornaamste aspecten blijft de financiering van het hele project. Daarom zijn een overwogen business plan, met een financieel meerjarenplan cruciaal, voor de correcte inschatting van de haalbaarheid van een goed draaiend en diervriendelijk asiel.

Een asiel runnen is niet gemakkelijk, zeker niet op financieel vlak. Zo moeten we als vzw een voltijds als deeltijds medewerker tewerkstellen, om een goede werking te kunnen garanderen. Dat betekent meteen dat we toch over een redelijk budget moeten beschikken, want personeel is nu eenmaal niet goedkoop.

Momenteel zijn er enkel verblijven voor katten. Dat betekent dat we ook geld en tijd moeten investeren in de bouw van hondenverblijven. Nadat we alle financiële aspecten in kaart hebben gebracht,  zullen we alles opnieuw evalueren en nagaan of een overname haalbaar is.

Indien alles volgens plan verloopt en we de kosten kunnen dekken, dan hopen we binnenkort het dierenasiel in Zemst over te nemen en om te dopen tot Dierenopvangcentrum SD Zemst. Fingers crossed! We houden jullie op de hoogte.

Wil je ondertussen mee blijven werken aan onze droom? Steun ons dan mee door een kleine bijdrage te storten op onze rekening. Dit zal onze opstart veel gemakkelijker maken.

Naam: Stop Dierenmishandeling
Iban: BE39 7350 3775 5519
BIC: KREDBEBB
Mededeling: Donatie Asiel

Kandidatuur overname Dierenbescherming Zemst

Een aantal maanden terug kondigen wij aan, dat we interesse hebben voor een overname van een dierenasiel. Na een aantal maanden wachten hebben we gisteren het nieuws gekregen, dat onze kandidatuur werd bekeken door een extern bureau. En dat zowel door de gemeente als het bureau onze kandidatuur werd ontvangen. 
 
In de komende maanden zal er bekeken worden welke kandidaat Dierenbescherming Zemst mag gaan uitbaten. Samen met ons zijn er nog andere kandidaten, die ook graag het dierenasiel zouden overnemen. 
 
In de maand september zou er meer duidelijkheid moeten komen, over de specifieke voorwaarden voor de overname. Uiteraard springen wij niet zomaar in het diepe, ook al is dit een absolute droom van ons. Wij willen kosten wat het kost een No Kill asiel, en de meerderheid van de dieren zal niet in hokken zitten bij ons. Hoe we dit gaan uitstippen zullen we samen met de gemeente en het extern bureau bespreken. Onze waarden zullen behouden blijven mochten wij het asiel kunnen overnemen. 
 
Uiteraard bestaat er de kans dat een andere kandidaat het asiel mag uitbaten. We hopen dat deze op zijn minst er ook een no kill asiel op zal nahouden. Tot we een antwoord hebben blijft onze bakstenen actie verder lopen, want we willen in de toekomst een eigen opvang starten. Of dit nu de overname van het asiel is, of dat we zelf een opvang gaan opbouwen vanaf het begin. Bekijk onze actie hier:
 
www.stopdierenmishandeling.be/bouwmee

Steun sterilisatie van 30 honden

Met het project Sterilise TR zamelt Stop Dierenmishandeling geld in om katten en honden in Turkije steriel te maken. Dat dit initiatief relevant is, bewijst de samenwerking met Turkan. Deze Turkse dierenliefhebster en -activiste trekt volgende week op missie, om 200 straathonden steriel te maken. Stop Dierenmishandeling financiert de ingreep voor 30 van deze dieren.

Enkele weken geleden kreeg Turkan een oproep van een meisje, dat niet kon geloven dat er plots zo veel honden met puppy’s ronddwaalden in de straten van een dorpje op meer dan twee uur rijden van Dalaman. Turkan ging een kijkje nemen en wist niet wat ze zag: overal volwassen honden met kleintjes. Om deze explosie van honden in de toekomst te beperken, vertrekt ze volgende week met een team naar het dorpje om de dieren steriel te maken.

Onder het motto ‘hoe minder dieren, hoe minder leed’ werken Turkan – Vereniging Arkadas & Stop Dierenmishandeling al een tijd samen om het aantal straatdieren in Turkije terug te dringen.
Surf voor meer informatie naar de volgende pagina https://www.stopdierenmishandeling.be/sterilise-tr/

Donatie De Ark van Pollare VZW

Gisteren heeft De Ark van Pollare VZW veel dieren opgevangen, die in beslag waren genomen. Het bleek om erg veel dieren te gaan, gelukkig kwam er hulp van vele andere organisaties.

Samen met andere organisaties, brandweer & politie zijn de dieren gisteren buiten gehaald.

Uiteraard kost deze actie erg veel geld. Stop Dierenmishandeling vzwheeft zojuist 250 euro gedoneerd aan De Ark Van Pollare ter ondersteuning voor de dieren.

indien jij wilt helpen, bekijk gerust even hun Facebook pagina of website:

http://www.opvang-weidedieren.be

Lage landen helpen Turkse straatdieren in nood

De relaties tussen Turkije en de lage landen slabakken gelukkig niet op alle vlakken. Stop Dierenmishandeling vzw lanceerde onlangs het project Sterilise TR. Met dit initiatief slaan Vlaamse, Nederlandse en Turkse vrijwilligers de handen in elkaar om het aantal straathonden en -katten in Turkije te verminderen, door ze preventief te steriliseren. 

In Turkije leven miljoenen dieren op straat. Stop Dierenmishandeling vzw wil geld inzamelen om ze samen met enkele lokale organisaties en dierenartsen steriel te maken. Hoewel ter plaatse veel mensen zich ontfermen over hun straatmakkers, leven veel honden en katten nog te vaak in slechte omstandigheden.

Om de sterilisatiecampagne van Stop Dierenmishandeling vzw te financieren zijn alle donaties meer dan welkom. Enkele keren per jaar gaan vrijwilligers van de vzw naar Turkije om de honden en katten te voederen, maar ook om te kijken of het project vlot verloopt. Een waterdichte garantie dat Stop Dierenmishandeling vzw het gedoneerde geld efficiënt besteedt. 

Tot nu toe haalde de vzw al voldoende geld op om tientallen dieren steriel te maken. Maar er zijn nog duizenden viervoeters die wachten op een behandeling. Help ons om deze dieren te helpen. 

Voor meer informatie kunt u steeds contact met ons opnemen.

Met vriendelijke groet,
Annick Hus
WebCare  & Persverantwoordelijke
Stop Dierenmishandeling vzw
Sigarenstraat 72 2940 Stabroek
Tel: 0483 04 81 01 Btw: BE0599.797.817
Proudly powered by Wpopal.com