Over ons

Dierenopvangcentrum Zemst verzorgt de opvang en herplaatsing van honden en katten. In april 2019 behaalde de uitbater het getuigschrift permanente vorming dierenasielmedewerker. Ook verschillende vrijwilligers behaalden het getuigschrift. We blijven onze andere vrijwilligers motiveren om de opleiding te volgen die door de dienst Dierenwelzijn wordt gegeven. Dierenopvangcentrum Zemst werkt met een concessieovereenkomst met de Gemeente Zemst. VZW Dierenopvangcentrum Zemst bepaald zelf haar werken en betaald zelf haar personeel. Wij zijn niet in loondienst van de gemeente. 

Wil je ons
steunen?

Bekijk de
mogelijkheden

Het dierenopvangcentrum

Dierenopvangcentrum Zemst  heeft 12 hondenverblijven, waar 24 honden kunnen verblijven (indien ze met elkaar kunnen) en ruimte om 50 katten te huisvesten. Daarnaast beschikken wij ook over een luxe kattenpension.

Het welzijn van onze dieren staat steeds voorop. Zo maken wij tweemaal per dag alle dierenverblijven volledig schoon. Bij de katten worden tweemaal per dag de kattenbakken leeggemaakt en de krabpalen en vloeren schoongemaakt. Ook de hondenverblijven worden tweemaal per dag volledig schoongemaakt.

Onze vrijwilligers komen onze katten tweemaal per dag dierenliefde geven. Zo worden ze voldoende gesocialiseerd en blijven we hun zintuigen prikkelen.

Onze honden beschikken over een grote buitenruimte. Veel in hun verblijven binnen, zullen ze zeker niet zitten. Tweemaal per dag komen vrijwilligers om te wandelen met de honden en tussendoor mogen ze spelen op onze speelweide.

Gevonden dieren worden door Dierenopvangcentrum Zemst opgehaald. Dit voor de gemeentes Zemst, Steenokkerzeel, Kampenhout, Boortmeerbeek, Grimbergen en Machelen – Diegem. Deze dieren worden gecontroleerd door onze dierenarts, gechipt, gevaccineerd en behandeld tegen wormen en vlooien. Mocht er meer medische zorg nodig zijn, dan regelen we dit uiteraard ook. We ‘bewaren’ de dieren twee weken zodat de eigenaar zich kan melden. Pas na die twee weken kan een nieuw baasje een “zwerfdier” adopteren.

Naast de gevonden dieren vangen we ook afstandsdieren op. Dit zijn dieren die niet meer door hun eigenaar verzorgd kunnen worden. In tegenstelling tot de gevonden dieren, zijn afstandsdieren niet gemeentegebonden. Iedereen uit Vlaanderen kan zijn hond of kat bij ons afstaan.

Dierenopvangcentrum Zemst voert geen euthanasie uit op dieren, tenzij vastgesteld wordt dat het in het kader van dieren- en mensenwelzijn onvermijdelijk is. Euthanasie gebeurt steeds in overleg met verschillende partijen.

Er komt wekelijks een gedragstherapeut langs voor onze honden. Momenteel werken wij met Maaike Pannemans.

Ook laten we regelmatig andere therapeuten kijken naar onze honden / katten.

99014319_2388748018089092_9203223460505976832_n
Ferry Heikoop
Uitbater / voorzitter
89974864_10215610569912917_5968087886514356224_n-2
Beau Schelfhout
Asielverantwoordelijke

 

Boekhouding

Alle donaties die we ontvangen voor Dierenopvangcentrum Zemst gaan integraal naar de werking van de vzw en de dieren. Afgezien van een reserve, houdt Dierenopvangcentrum Zemst geen gelden apart. Deze reserve is een buffer om de vaste kosten van de organisatie één jaar te kunnen financieren, om zo onze werking te kunnen blijven garanderen. 

Inkijken boekhouding

Onze boekhouding is in te kijken op aanvraag in het opvangcentrum.