Over ons

Dierenopvangcentrum Zemst verzorgt de opvang en herplaatsing van honden en katten. In april 2019 behaalde de uitbater het getuigschrift permanente vorming dierenasielmedewerker. Ook verschillende vrijwilligers behaalden het getuigschrift. We blijven onze andere vrijwilligers motiveren om de opleiding te volgen die door de dienst Dierenwelzijn wordt gegeven. Dierenopvangcentrum Zemst werkt met een concessieovereenkomst met de Gemeente Zemst. VZW Dierenopvangcentrum Zemst bepaald zelf haar werken en betaald zelf haar personeel. Wij zijn niet in loondienst van de gemeente. De Gemeente Zemst stelt haar gebouw en terrein ter beschikking aan ons in een overeenkomst voor 9 jaar. 

Wil je ons
steunen?

Bekijk de
mogelijkheden

Het dierenopvangcentrum

Dierenopvangcentrum Zemst  heeft 12 hondenverblijven, waar 24 honden kunnen verblijven (indien ze met elkaar kunnen) en ruimte om 50 katten te huisvesten. Daarnaast beschikken wij ook over een luxe kattenpension.

Het welzijn van onze dieren staat steeds voorop. Zo maken wij tweemaal per dag alle dierenverblijven volledig schoon. Bij de katten worden tweemaal per dag de kattenbakken leeggemaakt en de krabpalen en vloeren schoongemaakt. Ook de hondenverblijven worden tweemaal per dag volledig schoongemaakt. 365 dagen per jaar!

Onze vrijwilligers komen onze katten tweemaal per dag dierenliefde geven. Zo worden ze voldoende gesocialiseerd en blijven we hun zintuigen prikkelen.

Onze honden beschikken over een grote buitenruimte. Veel in hun verblijven binnen, zullen ze zeker niet zitten. Tweemaal per dag komen vrijwilligers om te wandelen met de honden en tussendoor mogen ze spelen op onze speelweide. 365 dagen per jaar!

Gevonden dieren worden door Dierenopvangcentrum Zemst opgehaald. Dit voor de gemeentes Zemst, Steenokkerzeel, Kampenhout, Boortmeerbeek, Grimbergen, Machelen – Diegem, Vilvoorde en Putte. Voor sommige gemeentes voeren wij ook het zwerfkattenbeleid uit

Deze dieren worden gecontroleerd door onze dierenarts, gechipt, gevaccineerd en behandeld tegen wormen en vlooien. Mocht er meer medische zorg nodig zijn, dan regelen we dit uiteraard ook. We ‘bewaren’ de dieren twee weken zodat de eigenaar zich kan melden. Pas na die twee weken kan een nieuw baasje een “zwerfdier” adopteren

Naast de gevonden dieren vangen we ook afstandsdieren op. Dit zijn dieren die niet meer door hun eigenaar verzorgd kunnen worden. In tegenstelling tot de gevonden dieren, zijn afstandsdieren niet gemeentegebonden. Iedereen uit Vlaanderen kan zijn hond of kat bij ons afstaan.

Dierenopvangcentrum Zemst voert geen euthanasie uit op dieren, tenzij vastgesteld wordt dat het in het kader van dieren- en mensenwelzijn onvermijdelijk is. Euthanasie gebeurt steeds in overleg met verschillende partijen.

122492356_2408534696108478_2152208239874052080_o
Ferry Heikoop
Uitbater
IMG_20201019_170909_135 (2)
Siege Pypops
Asielmedewerker
89974864_10215610569912917_5968087886514356224_n-2
Beau Schelfhout
Asielverantwoordelijke

Boekhouding
Alle donaties die we ontvangen voor Dierenopvangcentrum Zemst gaan integraal naar de werking van de vzw en de dieren. Afgezien van een reserve, houdt Dierenopvangcentrum Zemst geen gelden apart. Deze reserve is een buffer om de vaste kosten van de organisatie één jaar te kunnen financieren, om zo onze werking te kunnen blijven garanderen. 

Inkijken boekhouding
Onze boekhouding is in te kijken op aanvraag in het opvangcentrum

Leden bestuur
Ferry Heikoop – voorzitter & dagelijks bestuur
Vicky Mariens –  secretaris 
Stephanie De bot –  Penningmeester

Adviesraad (geen bestuur) 
Arthemis Dierenartsen
Aan De kleiput Dierenartsen 
Dapsemey-hendrix Dierenartsen