Over ons

Dierenopvangcentrum Zemst verzorgt de opvang en herplaatsing van honden en katten. In april 2019 behaalde de uitbater het getuigschrift permanente vorming dierenasielmedewerker. Ook onze vaste medewerker en vrijwilligers behaalden het getuigschrift. We blijven onze vrijwilligers motiveren om de opleiding te volgen die door de dienst Dierenwelzijn wordt gegeven.

Team

Het team van dierenopvangcentrum Zemst zet zich zeven dagen per week in voor dieren. Onze werkzaamheden bestaan voornamelijk uit:

  • Dieren verzorgen en medicijnen geven
  • Verblijven schoonmaken
  • Katten socialiseren
  • Honden uitlaten
  • Gedragsonderzoek dieren
  • Bemiddeling dieren
  • Opvang zwerfdieren

Het dierenopvangcentrum
Dierenopvangcentrum Zemst heeft 12 hondenverblijven en ruimte om 40 katten te huisvesten. Daarnaast beschikken wij ook over een luxe kattenpension.

Het welzijn van onze dieren staat steeds voorop. Zo maken wij tweemaal per dag alle dierenverblijven volledig schoon. Bij de katten worden tweemaal per dag de kattenbakken gedaan, de krabpalen , en de vloeren. Ook de hondenverblijven worden tweemaal per dag volledig schoongemaakt.

Onze vrijwilligers komen onze katten tweemaal per dag dierenliefde geven. Zo worden ze voldoende gesocialiseerd en blijven we hun zintuigen prikkelen.

Onze honden beschikken over een grote buitenruimte. Veel in hun verblijven binnen, zullen ze zeker niet zitten. Tweemaal per dag komen vrijwilligers om te wandelen met de honden. Alle honden krijgen dagelijks tweemaal hun wandeling. En tussendoor mogen ze spelen op onze speelweide.

Onze dieren bezoeken en hun verblijven ingaan, is bij ons niet toegelaten. Men kan ons opvangcentrum bezoeken en de dieren op afstand bekijken zonder ze te storen. Mogelijke adoptanten mogen uiteraard wel tot in de verblijven van de dieren.

Erkend door RVA
Ons dierenopvangcentrum is erkend door de RVA, wat inhoudt dat werklozen vrijwilliger bij ons mogen zijn zonder dit te moeten aangeven op hun dopkaart.

Boekhouding
De gestorte donaties komen toe op de rekening van Stop Dierenmishandeling vzw.

Alle donaties die we ontvangen voor Dierenopvangcentrum Zemst gaan integraal naar de werking van de vzw en de dieren. Afgezien van een reserve, houdt Dierenopvangcentrum Zemst geen gelden apart. Deze reserve is een buffer om de vaste kosten van de organisatie één jaar te kunnen financieren, om zo onze werking te kunnen blijven garanderen. Deze spaarpot wordt mee opgenomen in de boekhouding en is volledig transparant.

Jaarrekeningen

Gevonden dieren worden door Dierenopvangcentrum Zemst opgehaald. Dit voor de gemeentes Zemst en Steenokkerzeel. Deze dieren worden gecontroleerd door onze dierenarts, gechipt, gevaccineerd en behandeld tegen wormen en vlooien. Mocht er meer medische zorg nodig zijn, dan regelen we dit uiteraard ook. We ‘bewaren’ de dieren twee weken voor de eigenaar. Pas na die twee weken kan een nieuw baasje een “zwerfdier” adopteren.

Naast de gevonden dieren vangen we ook afstandsdieren op. Dit zijn dieren die niet meer door hun eigenaar verzorgd kunnen worden. In tegenstelling tot de gevonden dieren, zijn afstand dieren niet gemeente gebonden. Iedereen uit Vlaanderen kan zijn hond of kat bij ons afstaan.

Dierenopvangcentrum Zemst voert geen euthanasie uit op dieren, tenzij vastgesteld wordt dat het in het kader van dierenwelzijn en mensenwelzijn, onvermijdelijk is. Euthanasie gebeurt steeds in overleg met verschillende partijen.

Wij hebben een vaste gedragstherapeut in loondienst voor de evaluaties van onze dieren. Maaike Pannemans werkt 3 dagen per week in ons opvangcentrum. Uiteraard heeft ze ook nog vele andere taken in het opvangcentrum. Zo kunnen wij onze adoptanten beter selecteren en informeren.

Hoe het begon

Stop Dierenmishandeling vzw werd opgericht op 1 maart 2015. Op 1 januari 2017 kreeg Stop Dierenmishandeling vzw de mogelijkheid om een eigen dierenasiel uit te baten. Stop Dierenmishandeling vzw was actief als dierenrechtenorganisatie.

De Gemeente Zemst stelt haar gebouw en grond ter beschikking aan ons. Het asiel doopten we om tot Dierenopvangcentrum Zemst. Op 18 november 2018 werd besloten de activiteiten van Stop Dierenmishandeling vzw stop te zetten en alles op te laten gaan in Dierenopvangcentrum Zemst vzw. Zo kunnen wij ons volledig focussen op onze activiteiten als dierenasiel.