Zwerfkattenbeleid

Zwerfkatten zijn verwilderde katten die een geruime tijd buiten leven en geen menselijk contact gewoon zijn. Het kan gaan om katten die aan hun lot zijn overgelaten en na verloop van tijd verwilderd zijn, maar het kan ook gaan om nakomelingen van zwerfkatten die ‘in het wild’ werden geboren en nooit met mensen hebben leren omgaan. Zij zijn mensenschuw en nauwelijks of zeer moeilijk terug te socialiseren.

Zwerfkattenbeleid = vangen, steriliseren en terugplaatsen, onder volgende voorwaarden:

 • gecontroleerd voederen
 • schuilhokken
 • vangen en euthanaseren ingeval van fysiek lijden, bedreiging voor de volksgezondheid en/of grote overlast waarvoor geen alternatief bestaat.
 • combinatie van beide beleidsvormen onder de vermelde voorwaarden.
 

Melden
zwerfkat(en)?

Vul onderaan
het formulier in

Procedure

Je vangt de kat zelf:

 • Vul het meldingsformulier in onderaan deze pagina.
 • Je ontvangt van ons binnen de 24 uur een e-mail, met daarin de locatie waar een vangkooi afgehaald kan worden. Je plaatst de vangkooi op de locatie waar de kat(en) zich bevindt.
 • Is de kat gevangen? Dan bel je ons op 015 140 770*. Let op: Je kan geen katten vangen tijdens weekends en feestdagen! We halen de katten op van maandag tot vrijdag tussen 8 en 10 uur.
 • Na het steriel maken wordt de kat terug uitgezet op dezelfde locatie. Indien de kat sociaal is, wordt deze geplaatst in ons opvangcentrum.

Kan je de kat zelf niet vangen?

Dan zullen wij de vangkooi plaatsen. We komen een vangkooi plaatsen binnen de 5 werkdagen na melding. Vul daarvoor het formulier onderaan deze pagina in of bel ons op 015 140 770*.

*Je kan ons telefonisch bereiken maandag tot vrijdag, van 9 tot 12 uur en van 13 tot 17 uur.  Weekend en feestdagen telefonisch gesloten 

Aangesloten gemeentes: Zemst, Eppegem, Weerde, Elewijt, Hofstade, Kampenhout, Berg, Buken, Nederokkerzeel, Boortmeerbeek, Hever, Schiplaken, Machelen – Diegem, Grimbergen, Humbeek, Beigem, Strombeek – Bever, Vilvoorde, Houtem en Peutie

Zwerfkatten buiten onze aangesloten gemeentes: 
Contacteer jouw gemeentedienst. Zij zullen doorgeven waar je terecht kan om een melding te maken. Wij kunnen zwerfkatten buiten onze zone niet vangen en steriel maken. 

Ook kittens die buiten onze zone gevonden worden, vangen wij niet op. We dienen deze plaatsen vrij te houden voor onze aangesloten gemeentes.

Zwerfkatten worden enkel steriel gemaakt indien ze zijn gevangen in onze vangkooien. Wanneer je zelf een zwerfkat vangt en naar de dierenarts brengt, wordt die niet gratis steriel gemaakt!

Info: Je houdt de vangkooi in de gaten en belt ons wanneer de zwerfkat in de kooi zit. Tip: Leg een doek over de vangkooi, wanneer de kat is gevangen. Dit is aangenamer voor de zwerfkat.

Dierenopvangcentrum Zemst zet zwerfkatten altijd terug uit op de locatie waar ze werd gevangen, nadat ze steriel zijn gemaakt! In tegenstelling tot wat men soms denkt, vangen wij deze katten niet op in het opvangcentrum. Sociale katten die kans maken op adoptie, zullen wij wel in het opvangcentrum plaatsen. Kittens worden door ons wel opgevangen, verzorgd en ter adoptie geplaatst wanneer ze oud genoeg zijn.

Heb je kittens gevonden in onze aangesloten gemeentes? Bel dan 015 140 770 of stuur een e-mail naar info@dierenopvangcentrumzemst.be.

Raak de kittens nooit aan en verplaats ze niet! Het is niet mogelijk om kittens zelf bij te houden.

Je kan op afspraak gratis voeding komen afhalen voor zwerfkatten (uiteraard zolang de voorraad strekt).

Tijdens de wintermaanden kan je schuilplaatsen bij ons komen afhalen voor zwerfkatten (zolang de voorraad strekt). Maak hiervoor online een afspraak.

  Ik ga akkoord dat de gegevens van deze melding gedeeld worden met de politie en gemeentediensten van onze aangesloten gemeentes

  JaNeen