Zwerfkatten zijn verwilderde katten die een geruime tijd buiten leven en geen menselijk contact gewoon zijn. Het kan gaan om katten die aan hun lot zijn overgelaten en na verloop van tijd verwilderd zijn, maar het kan ook gaan om nakomelingen van zwerfkatten die 'in het wild' werden geboren, en nooit met mensen hebben leren omgaan. Zij zijn mensenschuw en nauwelijks of zeer moeilijk terug te socialiseren.

Zwerfkattenbeleid = vangen, steriliseren en terugplaatsen, onder volgende voorwaarden:

  • gecontroleerd voederen
  • schuilhokken
  • vangen en euthanaseren ingeval van fysiek lijden, bedreiging voor de volksgezondheid en/of grote overlast waarvoor geen alternatief bestaat.
  • combinatie van beide beleidsvormen onder de vermelde voorwaarden.

Niet iedere kat moet gevangen worden:

  • Heeft de kat een knip in zijn oor? Deze is reeds steriel gemaakt. En hoeft dus niet terug gevangen te worden. Is de kat sociaal? Neem dan contact met ons op via email.
  • Heeft de kat een halsband om? Dit betreft geen zwerfkat. Deze is vermoedelijk op pad, is de kat er na een paar dagen nog steeds? Neem dan contact met ons op via email.

Dierenopvangcentrum Zemst plaatst de kat altijd terug op de zelfde locatie, nadat deze steriel zijn gemaakt! Wij vangen deze katten niet op in het opvangcentrum, wat men vaak wel denkt. Enkel katten die kans maken op adoptie, zullen wij wel in het opvangcentrum plaatsen. Kittens worden door ons wel opgevangen, en ter adoptie geplaatst.

Procedure melding zwerfkat(en):

Aangesloten gemeentes:

Zemst, Eppegem, Weerde, Elewijt en Hofstade
Kampenhout, Berg, Buken en Nederokkerzeel

  • Je kan bij de gemeente een vangkooi afhalen, of in het dierenopvangcentrum.
  • We komen de gevangen katten enkel halen op maandag, dinsdag & donderdag, tussen 10u00 en 16u30. Met uitzondering van de feestdagen. Wanneer plaats je de vangkooi: Zondagavond - Maandagavond of woensdagavond.
  • Zet nooit geen bakje eten in de kooi, maar een lepeltje natvoeder. De zwerfkat mag nooit lang in de vangkooi zitten (15u max), let daarom goed op onze ophaaldagen en uren!
  • Is de zwerfkat gevangen? Leg dan een doek over de vangkooi. Dit is aangenamer voor de zwerfkat. Bel onmiddellijk dierenopvangcentrum Zemst op 015 140 770. Deze zullen de kat steriel laten maken, en op de zelfde locatie terug uitzetten.

Kan je de kat zelf niet vangen? Dan neem je contact op met het opvangcentrum. We komen een vangkooi plaatsen ,binnen de 5 werkdagen na melding. Stuur hiervoor een e-mail met de juiste locatiegegevens. Of bel ons op 015 140 770. Info: Je houdt de vangkooi in de gaten, en belt ons wanneer de zwerfkat in de kooi zit. Tip: Leg dan een doek over de vangkooi, wanneer deze is gevangen. Dit is aangenamer voor de zwerfkat.

Etra informatie:

Voederen van zwerfkatten: Je kan in het opvangcentrum voeder komen halen, indien je zwerfkatten eten geeft. Dit kan enkel tijdens onze openingsuren voor publiek! En dit zolang wij voer beschikbaar hebben.
Schuilhokken: Je kan in het opvangcentrum schuilhokken afhalen, tijdens onze openingsuren voor publiek.
Dierenarts: De dierenarts maakt enkel zwerfkatten steriel, die gevangen zijn in onze eigen vangkooien!