Zwerfkattenbeleid

Zwerfkatten zijn verwilderde katten die een geruime tijd buiten leven en geen menselijk contact gewoon zijn. Het kan gaan om katten die aan hun lot zijn overgelaten en na verloop van tijd verwilderd zijn, maar het kan ook gaan om nakomelingen van zwerfkatten die ‘in het wild’ werden geboren, en nooit met mensen hebben leren omgaan. Zij zijn mensenschuw en nauwelijks of zeer moeilijk terug te socialiseren.

Zwerfkattenbeleid = vangen, steriliseren en terugplaatsen, onder volgende voorwaarden:

  • gecontroleerd voederen
  • schuilhokken
  • vangen en euthanaseren ingeval van fysiek lijden, bedreiging voor de volksgezondheid en/of grote overlast waarvoor geen alternatief bestaat.
  • combinatie van beide beleidsvormen onder de vermelde voorwaarden.
 

Melden
zwerfkat(en)?

Vul onderaan
het formulier in

Procedure

Je vangt de kat zelf:

  • Vul de meldingsformulier onderaan deze pagina in.
  • Je ontvangt van ons binnen de 24 uur een email, met daarin de locatie waar de vangkooi afgehaald kan worden. Je plaatst de vangkooi op de locatie, waar de kat(en) zich bevind.
  • Is de kat gevangen? Dan bel je ons op 015 140 770*. Let op: Je kan geen katten vangen tijdens weekend en feestdagen! We halen de katten op van maandag tot vrijdag tussen 8 en 10 uur.
  • Na het steriel maken, wordt de kat terug uitgezet op de zelfde locatie. Indien de kat sociaal is, wordt deze geplaatst in ons opvangcentrum.

 

Kan je de kat zelf niet vangen?

Dan zullen wij de vangkooi plaatsen. We komen een vangkooi plaatsen ,binnen de 5 werkdagen na melding. Vul doorvoor het formulier onderaan deze pagina in. Of bel ons op 015 140 770*.

*Je kan ons telefonisch bereiken maandag tot vrijdag, van 9 tot 12 uur. En van 13 tot 16u30 uur. 

Aangesloten gemeentes: Zemst, Eppegem, Weerde, Elewijt, Hofstade Kampenhout, Berg, Buken, Nederokkerzeel, Boortmeerbeek, Hever en Schiplaken

Zwerfkatten buiten onze aangesloten gemeentes: Deze meld je aan jouw gemeentedienst. Deze zullen melden waar je terecht kan, om een melding door te geven. Wij kunnen zwerfkatten buiten onze zone niet vangen en steriel maken. Ook kittens buiten onze zone, vangen wij niet op. We dienen deze plaatsen vrij te houden, voor onze aangesloten gemeentes. 

Zwerfkatten worden enkel steriel gemaakt, indien ze zijn gevangen in onze vangkooien. Zelf een zwerfkat vangen, en naar de dierenarts brengen. Worden niet gratis steriel gemaakt!

Info: Je houdt de vangkooi in de gaten, en belt ons wanneer de zwerfkat in de kooi zit. Tip: Leg dan een doek over de vangkooi, wanneer deze is gevangen. Dit is aangenamer voor de zwerfkat.

Dierenopvangcentrum Zemst plaatst de kat altijd terug op de zelfde locatie, nadat deze steriel zijn gemaakt! Wij vangen deze katten niet op in het opvangcentrum, wat men vaak wel denkt. Enkel katten die kans maken op adoptie, zullen wij wel in het opvangcentrum plaatsen. Kittens worden door ons wel opgevangen, en ter adoptie geplaatst.

Heb je kittens gevonden, in onze aangesloten gemeentes? Bel dan 015 140 770. Of stuur een email naar info@dierenopvangcentrumzemst.be. Raak de kittens nooit aan, of verplaats deze ook niet. Ze zomaar naar het opvangcentrum brengen, is ook niet mogelijk.

Tijdens onze openingsdagen voor publiek,  kan je gratis voeding komen afhalen voor zwerfkatten. uiteraard zolang de voorraad strekt.

Tijdens de wintermaanden kan je schuilplaatsen bij ons komen afhalen voor zwerfkatten. Dit op openingsdagen voor publiek. En uiteraard zolang de voorraad strekt.

Ik ga akkoord dat de gegevens van deze melding. Gedeeld worden met de politie en gemeentediensten, van onze aangesloten gemeentes

JaNeen

ONS ADRES

Erasmuslaan 31 
1804 Zemst (Cargovil)

BEL ONS

015 140 770

MAIL ONS

© 2015 – 2020 Dierenopvangcentrum Zemst vzw | Alle rechten voorbehouden | Privacy en Cookie verklaring | Rekeningnummer: BE39 7350 3775 5519