Zwerfkattenbeleid

Zwerfkatten zijn verwilderde katten die een geruime tijd buiten leven en geen menselijk contact gewoon zijn. Het kan gaan om katten die aan hun lot zijn overgelaten en na verloop van tijd verwilderd zijn, maar het kan ook gaan om nakomelingen van zwerfkatten die ‘in het wild’ werden geboren en nooit met mensen hebben leren omgaan. Zij zijn mensenschuw en nauwelijks of zeer moeilijk terug te socialiseren.

TNR – TRAP NEUTER RETURN

Trap = Vangen
Neuter = Neutraliseren of wel steriliseren en castreren
Return = Terugplaatsen op dezelfde locatie

All gevangen zwerfkatten ondergaan een aids en leucose test 

Melden
zwerfkat(en)?

Vul onderaan
het formulier in

Je kan ons telefonisch bereiken maandag tot zondag, van 8 tot 12 uur en van 13 tot 17 uur.  015 140 770 

Dierenopvangcentrum Zemst zet zwerfkatten altijd terug uit op de locatie waar ze werd gevangen, nadat ze steriel zijn gemaakt! In tegenstelling tot wat men soms denkt, vangen wij deze katten niet op in het opvangcentrum. Sociale katten die kans maken op adoptie, zullen wij wel in het opvangcentrum plaatsen. Kittens worden door ons wel opgevangen, verzorgd en ter adoptie geplaatst wanneer ze oud genoeg zijn.

Zwerfkatten worden enkel steriel gemaakt indien ze zijn gevangen in onze vangkooien. Wanneer je zelf een zwerfkat vangt en naar een dierenarts brengt, wordt die niet gratis steriel gemaakt!

Info: Je houdt de vangkooi in de gaten en belt ons wanneer de zwerfkat in de kooi zit. Tip: Leg een doek over de vangkooi, wanneer de kat is gevangen. Dit is aangenamer voor de zwerfkat.

Heb je kittens gevonden in onze aangesloten gemeentes? Bel dan 015 140 770 of stuur een e-mail naar info@dierenopvangcentrumzemst.be. Raak de kittens nooit aan en verplaats ze niet! Het is niet mogelijk om kittens zelf bij te houden.

Je kan op afspraak gratis voeding komen afhalen voor zwerfkatten (uiteraard zolang de voorraad strekt).

Tijdens de wintermaanden kan je schuilplaatsen bij ons komen afhalen voor zwerfkatten (zolang de voorraad strekt). Maak hiervoor online een afspraak.

Zwerfkatten buiten onze aangesloten gemeentes: 
Contacteer jouw gemeentedienst. Zij zullen doorgeven waar je terecht kan om een melding te maken. Wij kunnen zwerfkatten buiten onze zone niet vangen en steriel maken. Ook kittens die buiten onze zone gevonden worden, vangen wij niet op. We dienen deze plaatsen vrij te houden voor onze aangesloten gemeentes.

Aangesloten gemeentes: Zemst, Eppegem, Weerde, Elewijt, Hofstade, Kampenhout, Berg, Buken, Nederokkerzeel, Boortmeerbeek, Hever, Schiplaken, Machelen – Diegem, Grimbergen, Humbeek, Beigem, Strombeek – Bever, Vilvoorde, Houtem en Peutie

    Ik ga akkoord dat de gegevens van deze melding gedeeld worden met de politie en gemeentediensten van onze aangesloten gemeentes

    JaNeen