Zwerfkattenbeleid

Zwerfkatten zijn verwilderde katten die een geruime tijd buiten leven en geen menselijk contact gewoon zijn. Het kan gaan om katten die aan hun lot zijn overgelaten en na verloop van tijd verwilderd zijn, maar het kan ook gaan om nakomelingen van zwerfkatten die ‘in het wild’ werden geboren, en nooit met mensen hebben leren omgaan. Zij zijn mensenschuw en nauwelijks of zeer moeilijk terug te socialiseren.

Zwerfkattenbeleid = vangen, steriliseren en terugplaatsen, onder volgende voorwaarden:

  • gecontroleerd voederen
  • schuilhokken
  • vangen en euthanaseren ingeval van fysiek lijden, bedreiging voor de volksgezondheid en/of grote overlast waarvoor geen alternatief bestaat.
  • combinatie van beide beleidsvormen onder de vermelde voorwaarden.

Niet iedere kat moet gevangen worden:

  • Heeft de kat een knip in zijn oor? Deze is reeds steriel gemaakt. En hoeft dus niet terug gevangen te worden. Is de kat sociaal? Neem dan contactmet ons op via email.
  • Heeft de kat een halsband om? Dit betreft geen zwerfkat. Deze is vermoedelijk op pad, is de kat er na een paar dagen nog steeds? Neem dan contact met ons op via email.

Procedure

Je vangt de kat zelf:

  • Stuur ons een email, met vermelding dat je zwerfkat(en) gaat vangen. Met de exacte locatie.
  • Je ontvangt van ons een email, met daarin de locatie waar de vangkooi afgehaald kan worden. Je plaatst de vangkooi op de locatie, waar de kat(en) zich bevind.
  • Is de kat gevangen? Dan bel je ons op 015 140 770*. Let op: Je kan geen katten vangen tijdens weekend en feestdagen! We halen de katten op van dinsdag tot vrijdag tussen 10 en 16 uur.
  • Na het steriel maken, wordt de kat terug uitgezet op de zelfde locatie. Indien de kat sociaal is, wordt deze geplaatst in ons opvangcentrum.

Kan je de kat zelf niet vangen?

Dan zullen wij de vangkooi plaatsen. We komen een vangkooi plaatsen ,binnen de 5 werkdagen na melding. Stuur hiervoor een e-mail met de juiste locatiegegevens. Of bel ons op 015 140 770*.
Info: Je houdt de vangkooi in de gaten, en belt ons wanneer de zwerfkat in de kooi zit.
Tip: Leg dan een doek over de vangkooi, wanneer deze is gevangen. Dit is aangenamer voor de zwerfkat.

*Je kan ons telefonisch bereiken dinsdag tot zaterdag, van 13 tot 17 uur.

Aangesloten gemeentes: Zemst, Eppegem, Weerde, Elewijt, Hofstade Kampenhout, Berg, Buken en Nederokkerzeel

Dierenopvangcentrum Zemst plaatst de kat altijd terug op de zelfde locatie, nadat deze steriel zijn gemaakt! Wij vangen deze katten niet op in het opvangcentrum, wat men vaak wel denkt. Enkel katten die kans maken op adoptie, zullen wij wel in het opvangcentrum plaatsen. Kittens worden door ons wel opgevangen, en ter adoptie geplaatst.

Zwerfkatten worden enkel steriel gemaakt, indien ze zijn gevangen in onze vangkooien. Zelf een zwerfkat vangen, en naar de dierenarts brengen. Worden niet gratis steriel gemaakt!

Heb je kittens gevonden, in onze aangesloten gemeentes? Bel dan 015 140 770. Of stuur een email naar info@dierenopvangcentrumzemst.be. Raak de kittens nooit aan, of verplaats deze ook niet. Ze zomaar naar het opvangcentrum brengen, is ook niet mogelijk.

Tijdens onze openingsdagen voor publiek,  kan je gratis voeding komen afhalen voor zwerfkatten. uiteraard zolang de voorraad strekt.

Tijdens de wintermaanden kan je schuilplaatsen bij ons komen afhalen voor zwerfkatten. Dit op openingsdagen voor publiek. En uiteraard zolang de voorraad strekt.

 

Proudly powered by Wpopal.com