Zwerfkattenbeleid

Zwerfkatten zijn verwilderde katten die een geruime tijd buiten leven en geen menselijk contact gewoon zijn. Het kan gaan om katten die aan hun lot zijn overgelaten en na verloop van tijd verwilderd zijn, maar het kan ook gaan om nakomelingen van zwerfkatten die ‘in het wild’ werden geboren en nooit met mensen hebben leren omgaan. Zij zijn mensenschuw en nauwelijks of zeer moeilijk terug te socialiseren.

TNR – TRAP NEUTER RETURN

Trap = Vangen
Neuter = Neutraliseren of wel steriliseren en castreren
Return = Terugplaatsen op dezelfde locatie

All gevangen zwerfkatten ondergaan een aids en leucose test 

Melden
zwerfkat(en)?

Vul onderaan
het formulier in

Dierenopvangcentrum Zemst zet zwerfkatten altijd terug uit op de locatie waar ze werd gevangen, nadat ze steriel zijn gemaakt!

In tegenstelling tot wat men soms denkt, vangen wij deze katten niet op in het opvangcentrum. Sociale katten die kans maken op adoptie, zullen wij wel in het opvangcentrum plaatsen. Kittens worden door ons wel opgevangen, verzorgd en ter adoptie geplaatst wanneer ze oud genoeg zijn.

Info: Je houdt de vangkooi in de gaten en belt ons wanneer de zwerfkat in de kooi zit. Tip: Leg een doek over de vangkooi, wanneer de kat is gevangen, en plaats de kooi op een rustige overdekte plaats uit de wind. Dit is aangenamer voor de zwerfkat.

Zwerfkatten worden enkel steriel gemaakt indien ze zijn gevangen in onze vangkooien. Wanneer je zelf een zwerfkat vangt en naar ons brengt, wordt die niet gratis steriel gemaakt!

Heb je kittens gevonden in onze aangesloten gemeentes? Bel dan 015 140 770. Raak de kittens nooit aan en verplaats ze niet! Mogelijk is de moeder opzoek naar eten, en heeft ze hiervoor even het nest verlaten.

Zwerfkatten buiten onze aangesloten gemeentes: 
Contacteer jouw gemeentedienst. Zij zullen doorgeven waar je terecht kan om een melding te maken. 

Aangesloten gemeentes: Zemst, Eppegem, Weerde, Elewijt, Hofstade, Kampenhout, Berg, Buken, Nederokkerzeel, Boortmeerbeek, Hever, Schiplaken, Machelen – Diegem, Grimbergen, Humbeek, Beigem, Strombeek – Bever, Vilvoorde, Houtem en Peutie

Je kan je melding ook telefonisch doorgeven van maandag tot zondag (ook tijdens feestdagen) op 015 140 770 

    Door dit formulier te verzenden, worden de gegevens gedeeld met gemeente en politiediensten. Enkel het adres van de vangplaats wordt geregistreerd in ons systeem en eventueel een telefoonnummer.

    × Heb je een vraag?